Home Enduro Review – Giant Trance X 29”, Made for the Trails

Το Giant Trance X 29” είναι ένα ποδήλατο για όλες τις χρήσεις. Είτε για χρήση εντός πόλης είτε εκτός πόλης θα το βρείτε εξίσου ικανοποιητικό. Είτε θέλετε να δοκιμάσετε Enduro Trails, είτε πιο extreme downhill μονοπάτια, είναι ένα ποδήλατο που σας παρέχει απόλυτη σιγουριά που δεν την έχουμε συναντήσει στα 26”άρια της κατηγορίας του. Μετά απο μακροχρόνια χρήση ποδηλάτων 26” downhill, είναι το πρώτο του είδους που έρχεται στα χέρια μας και οφείλουμε να ομολογήσουμε πως το χαρήκαμε ιδιαίτερα όσον αφορά την συμπεριφορά του.

SAM_4521

Εντός πόλης δεν θα συναντήσετε κανένα εμπόδιο το οποίο να μην μπορείτε να ξεπεράσετε. Απο μεγάλα σκαλία, μέχρι πλατιά πεζοδρόμια δεν θα δυσκολευτείτε να τα αντιμετωπίσετε. Απο την δική μας εμπειρία με το παμφάγο αυτό ποδήλατο, μπορούμε να σας πούμε με σιγουρία πως θα γλιτώσετε πολλά “καπάκια”. Η σιγουρία που σου παρέχει στις γρήγορες στροφές αλλά και η σταθερότητα σε μεγάλες ευθείες είναι βασικός παράγοντας που το διαφοροποιεί απο τα ανάλογα ποδήλατα της κατηγορίας του με 26” τροχούς. Η διάμετρος των τροχών διαφοροποιείται σημαντικά προσδίδοντας μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής του ελαστικού με το έδαφος. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει στατιστικά σε λιγότερα ατυχήματα καθώς και μείωση των ατυχημάτων λόγω σκασμένων ελαστικών η χτυπήματα στους τροχούς. Παρότι το συγκεκριμένο ποδήλατο το οδηγήσαμε με Maxxis Ardent λάστιχα, το ρολάρισμα στην άσφαλτο ήταν τρομερό και χωρίς να μας κουράζει.

SAM_4361

Εκτός πόλης μπαίνει σε offroad  mode όπου αποδίδει  στο 100% των επιδόσεων του. Με τις κατάλληλες ρυθμίσεις ανάλογα με την προτίμηση του αναβάτη αλλά και επιλογή  lockout της μπροστινής ανάρτησης μετατρέπεται σε ένα ιδιαίτερα αποδοτικό εργαλείο για τις ανηφόρες με ιδιαίτερη σταθερότητα και καλό βήμα πεταλιού. Εντός μονοπατιού crosscountry ήπιας δυσκολίας αποδίδει ιδιαίτερα καλά προσδίδοντας ιδιαίτερη σταθερότητα και αίσθηση εμπιστοσύνης ακόμη και σε κλειστές στροφές. Όταν συναντήσαμε ανηφορικά κομμάτια το σύστημα Maestro της Giant μας έδωσε να καταλάβουμε αμέσως την χρήση του, Full πετάλι χωρίς απώλεια μέσω της ανάρτησης, όλη η δύναμη που βάζουμε στο πεταλάρισμα αποδίδεται κατ΄ευθείαν στο έδαφος και δεν χάνεται στο μοχλικό.

SAM_4503

Σε Allmountain & DH μονοπάτια  θα δούμε αισθητές διαφορές απο τα αντίστοιχα 26”αρια της κατηγορίας του. Αν δεν είσαι εξοικιωμένος με downhill μονοπάτια, τα 26”άρια allmountain μπορεί να σου φανούν “λίγα” και δύσκολα θα ξεπεράσεις εμπόδια με τα οποία δεν είσαι ιδιαίτερα φίλος (drops, rockgardens κλπ.). Από την άλλη όμως με το Giant Trance X 29” σε μέγεθος Large δεν βρήκαμε κάποιο εμπόδιο που να μας δυσκόλεψε σε ανησυχητικό σημείο. Το ποδήλατο αυτό τα καταπίνει όλα ενώ σε αρκετές περιπτώσεις σε βοηθά να ξεπερνάς εμπόδια που δεν το είχες φανταστεί.

Πλαίσιο

Κατασκευασμένο απο αλουμίνιο ALUXX SL  ακολουθεί λιτές γραμμές με ευδιάκρητο το γράμμα X στο σκελετό. Με chainstay 452χιλ., 10χιλ μικρότερο από εκείνο του πιο cross country Giant Anthem 29” τολμάμε να πούμε πως το καθιστούν πιο παιχνιδιάρικο. Το κοντό πίσω μέρος του χαρίζουν ευκινησία ενώ το μακρύ εμπρός μέρος του προσδίδει τρομέρη ευστάθεια.

Τι δεν μας άρεσε.

Δεν στρίβει τόσο εύκολα όσο ένα  26”.

Μπορεί στο σύνολό του το Giant Trance 29”, να είναι ένα allaround ικανοποιητικό εργαλείο για όλα τα είδη ποδηλασίας, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την ικανότητα και την ταχύτητα των 26” ποδηλάτων σε ιδιαίτερα κλειστές στροφές. Μπορεί μεν να μην έχει την ικανότητα να στρίβει τόσο γρήγορα, μπορεί δε να διατηρεί την σταθερότητα που απαιτείται για να βγείς απο την στροφή χωρίς να πέσεις σε έναν αρκετά ικανοποιητικό βαθμό.

Τελικά μπορεί να μιλάμε για ένα αρνητικό, αλλά αν στο τέλος της μέρας ο παράγοντας ακεραιότητα υπερισχύσει της ταχύτητας, τότε έχουμε κερδίσει το στοίχημα μιας ολοήμερης βόλτας χωρίς απώλειες, γεγονός που θα μας κρατάει στο ποδήλατο χωρίς αναστολές.

 

Components

Με την αγορά / Για το τεστ

 

Διαθέσιμα Χρώματα: Black / Grey / Yellow

Διαθέσιμα Μεγέθη: XL L M S XS

Μεσαία Τριβή: Sram press-fit SM-BB71-41A

Φρένα: Shimano M395, 180mm rotors / Shimano Zee

Κασέτα: SRAM PG-1030, 10s / Sram 1070 11-36

Αλυσίδα: KMC X10

Δισκόβραχίονας : SRAM S1000, 24/38

Πηρούνι: RockShox Recon Silver, 15mm Thru-Axle, Tapered Steerer, 120mm/ X-Fusion Trace 29er DLA 140-110

Σκελετός: Giant Trance X 29er, ALUXX SL-Grade aluminum 5” Maestro Suspension,120mm travel

Ντεραγιέρ εμπ.: SRAM X7

Λάστιχο εμπ.: SCHWALBE / Maxxis Ardent

Χειρολαβές: Giant Sole-O Lock-On

Τιμόνι: Giant Connect, Low Rise 31.8 / Answer Pro Taper Carbon

Ντεραγιέρ οπ.: SRAM X5 / Sram X9 Type 2

Αμορτισέρ: RockShox Monarch R

Λάστιχο οπ.: SCHWALBE / Maxxis Ardent

Σέλα: Giant Performance Trail / Selle Italia

Παλουκόσελο: Giant Contact Switch RemoteXFusion XFusion Hilo 125mm

Αλλαγές ταχυτήτων: SRAM X5 2×10 Speed / Sram X9

Λαιμός: Giant Connect / Answer XC

Τροχοί: Giant S-XC29 2 / ZTR Notubes Arch EX 29er

 

Βάρος με πετάλια (kg): 13,4

 

Διάθεση : “Το Ποδηλατάδικο” (οπου μπορείτε να βρείτε ολη τη γκάμα της Giant και ολα τα περιφερειακα που έχουν προστεθεί στο ποδηλατο)

 

Leave a Reply

Http://www.Antallaktikaonline.GR