Home Enduro Interview : Γρηγόρης Καλογερόπουλος / Enduro Mediterraneo 2013 Winner

Ένας πολυδιάστατος υπεραθλητής, ο Γρηγόρης Καλογερόπουλος μας παραχώρησε μια ιδιαίτερα διαφωτιστική συνέντευξη για την αθλητική του πορεία και Tips and Tricks για το πως κέρδισε ο ίδιος στον αγώνα του Enduro Mediterraneo.

PROFILE

Ημ/ Γέννησης : 04/06/1988
Που Γεννήθηκες : Χολαργό
Που μένεις : Λυκόβρυση Αττικής
Ύψος : 166 cm
Βάρος : 68 kg
Εκπαίδευση : Εκπαιδευτικός Μηχανολόγος-Μηχανικός (ΑΣΠΑΙΤΕ)
Κάνεις ποδήλατο  απο : παιδική ηλικία
Αγωνίζεσαι απο : 2004
Γιατί κάνεις ποδήλατο : Προσωπική ευχαρίστηση
Τι/Ποιός σε έβαλε στην ποδηλασία : Ο πολύ καλός φίλος και προπονητής μου στο τρέξιμο και το ορειβατικό σκι, Κωστόπουλος Νίκος.
Αδυναμίες : Εμμονή στο να πραγματοποιούνται όλα γύρω μου όσο τέλεια τα θέλω εγώ.
Σε τί εισαι καλός : Στο να επισκευάζω ή να κατασκευάζω κάτι από το μηδέν και γενικά οι πατέντες…
Οι πιο σημαντικοί ανθρώποι στη ζωή σου : Οικογένεια.
Το καλύτερο κομμάτι των αγώνων : Εκκίνηση και όπου υπάρχει κατηφόρα.
Το πιο δύσκολο κομμάτι των αγώνων : Ανηφόρα.
Καλύτερη στιγμή της καριέρας σου:
• Ορειβατικό σκι: Pierra Menta 2012 65η θέση αντρών μαζί με Slawomir Matras .
• Τρέξιμο: Μαραθώνιος Ολύμπου Σεπτεμβρίου 2009 6η θέση 4:48:17
• MTB: Craft Bike Transalp 2013 36η θέση αντρών μαζί με Καμπουρόπουλο Αλέξη
Γενικοί στόχοι : Συνεχής προσπάθεια βελτίωσης στην ποιότητα ζωής
Αγαπημένο φαγητό : Άστο είναι πολλά…
Αγαπημένο riding spot : Ο Παρνασσός….
Μουσικές προτιμήσεις : Rock και αρκετά έντεχνα
Άλλες προτιμήσεις : Σχεδιασμός στο PC , κατασκευές Carbon, επισκευές μηχανών εσωτερικής καύσης
Άλλα σπόρ : Ορειβατικό σκι , τρέξιμο.
Ο αγαπημένος σου αθλητής mountainbike : Ο Mennen Robert είναι στην Topeak Ergon Racing Team
Άλλοι αγαπημένοι αθλητές : Κilian Jornet, Danny MacAskill
Συμβουλή για τους αρχάριους : Υπομονή και επιμονή! Πρέπει όλα να γίνονται με συστηματικό πρόγραμμα για γρηγορότερα αποτελέσματα. Τίποτα δεν μας χαρίζεται…
Μια ίδεα για το πως περνάς εσύ καλά στον ελεύθερο σου χρόνο : Εκτός από φίλους και μπύρες…. Πάντα θα υπάρχει κάτι που θα διαβάζω και πάντα θα υπάρχει κάποια ταινία που θα θέλω να δω.

 

Q&A

 

Γρηγόρη είσαι αθλητής cross country. Τι σε ώθησε να λάβεις μέρος σε αγώνα Enduro?

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου καθαρά και μόνο αθλητή cross country. Πάντα είμαι μπλεγμένος σε δύο ή και περισσότερα αθλήματα ταυτόχρονα. (κολύμπι, τρέξιμο, κούρσα, ορειβατικό σκι και enduro πλέων…) Όταν λέω μπλεγμένος εννοώ ότι τους αφιερώνω χρόνο προπόνησης για κάποιο σκοπό.

Στον αγώνα Enduro Mediterraneo της Δίρφυς βγήκες πρώτος στην κατηγορία γενικής. Πως τα κατάφερες αφού ούτε καν σε αγώνα κατάβασης δεν έχεις ξανατρέξει?

Ότι ανεβαίνει ,κατεβαίνει…. Στο cross country κάνουμε αρκετά χιλιόμετρα ανηφορικά, οπότε χρειάζεται να κατηφορίσουμε κιόλας. Από πάντα μου άρεσε η κατηφόρα και πάντα διάλεγα τα δύσκολα μονοπάτια! Στις προπονήσεις λοιπόν αλλά και στους αγώνες προσπαθώ πάντα να κατεβαίνω αρκετά γρήγορα και τεχνικά. Όταν έμαθα για τον αγώνα μου ΄΄μπήκαν ψήλοι στα αυτιά ΄΄. Έπρεπε να βρω ποδήλατο αφού μια ζωή hardtail καβαλάω και δεν ήθελα να τρέξω σε αυτή την κατηγορία. Τελικά μου παραχωρήθηκε από το κατάστημα Τζωρτζόπουλος, που δουλεύω κιόλας, το Mondraker και με τη βοήθεια του Alessio Toninelli λίγο στην τεχνική και περισσότερο στα κατάλληλα μονοπάτια του Υμηττού χρειάστηκε 5-6 προπονήσεις στο βουνό για να έρθω στον αγώνα έτοιμος.

Τι σου άρεσε τον αγώνα της Δίρφυς και τί όχι. Τι πρέπει να προσέξουν οι διοργανωτές την επόμενη φορά?

Μπορώ να πω ότι η επιλογή των μονοπατιών ήταν πολύ καλή. Είχαν Enduro χαρακτήρα και η ανηφόρα τους ήταν όσο έπρεπε. Τα φορτηγά ήταν στην ώρα τους (στο δικό μου γκρουπάκι τουλάχιστον) και η καταγραφή των χρόνων στο τέλος της κάθε ειδικής γινόταν σωστά και γρήγορα . Αυτό που δεν μου άρεσε ήταν με τους χρόνους στις συνδετικές ανηφορικές διαδρομές και τη σειρά προτεραιότητας που δεν υπήρχε. Κατά τη γνώμη μου και απ’οσο ξέρω κι απ’τους αγώνες στο εξωτερικό που γίνονται, πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος που θα ξεκινούν οι αθλητές την ειδική. Ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα έχουν καλύψει την συνδετική διαδρομή για την επόμενη ειδική κατάβασης , πρέπει να τηρείται ο χρόνος προτεραιότητας που θα έχει οριστεί από την οργάνωση πριν την εκκίνηση. Κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε, έτσι υπήρχε συνωστισμός πριν από κάθε ειδική και ως λογικό αποτέλεσμα να γίνονται λάθη ,της οργάνωσης, στην σειρά εκκίνησης των αθλητών αφού δεν ήταν προκαθορισμένη! Σαν πρώτη διοργάνωση Enduro για τους Έλληνες αθλητές πιστεύω ότι ήταν καλή. Αλλά τώρα πλέον που πήραμε μια πρώτη γεύση ενός τέτοιου αγώνα ,εκτός από τα προαναφερθέντα , θα’θελα κάτι ακόμα. Να προστεθούν και άλλες ειδικές για να αυξηθούν τα χιλιόμετρα του αγώνα . Εμείς τελικά μαζί με τις συνδετικές διαδρομές κάναμε γύρω στα 20 χιλ. και στο εξωτερικό κυμαίνονται γύρω στα 50 χιλ.

Τι προπόνηση κάνεις εσύ, και τι προπόνηση πιστεύεις πως χρειάζεται ένας αθλητής enduro mtb?

Είμαι αθλητής αντοχής. Το πρόγραμμα μου στοχεύει σε πολύωρους αγώνες. Προσπαθώ να κάνω 10-15 ώρες προπόνηση τη βδομάδα. Λέω προσπαθώ γιατί η δουλεία και οι υποχρεώσεις ,που έχουμε όλοι μας , είναι ανασταλτικός παράγοντας… Πάντα ακολουθώ κάποιο πρόγραμμα που στοχεύει σε κάποιο αγώνα. Είναι σημαντικό να βάζουμε στόχο, έτσι ώστε να υπάρχει και ο απαραίτητος ενθουσιασμός για προπόνηση. Πιστεύω ότι κάποιος που θέλει να είναι καλός στο Enduro χρειάζεται προπόνηση αντοχής. Στον αγώνα της Δίρφης παρατήρησα ότι οι περισσότεροι αθλητές ερχόνταν από το Downhill, αλλά ήρθε ένας αντοχητζής και τους νίκησε! Είναι δύσκολο κανείς να κάνει προπόνηση για έναν αγώνα που γίνεται μια φορά το χρόνο στην Ελλάδα, αλλά η προπόνηση αντοχής πιστεύω είναι σημαντική και στους αγώνες DH. Όταν στο τέλος του αγώνα άκουσα πολλούς να παραπονιούνται για την πολύ ανηφόρα που έκαναν συνειδητοποίησα πόσο παρεξηγημένο είναι το DH στην Ελλάδα! Αν δεν υποστηριχτεί η δύναμη και η τεχνική κατάβασης με αντοχή, δεν πρόκειται να υπάρξουν αξιόλογα αποτελέσματα ούτε στο DH ούτε στο Enduro!

Είσαι προσεκτικός με την διατροφή σου, την προπόνηση σου και τα ωράρια σου? Είσαι πειθαρχημένος γενικά ή αποδίδεις στους αγώνες χωρίς πολλή προσπάθεια??

Από τα 15 μου κάνω προπόνηση με πρόγραμμα και πάντα προσέχω την διατροφή μου και τα ωράριά μου. Είναι κάτι που με ευχαριστεί και έχει γίνει τρόπος ζωής. Το να είσαι ταλέντο σε κάτι είναι μόνο η αρχή. Τα επόμενα στάδια ,για να υπάρχει συνεχής βελτίωση, είναι το πιο δύσκολο κομμάτι συνήθως! Εκεί φαίνεται ο καλός αθλητής. Σύμφωνα με την προσπάθεια που κάνω και τα αποτελέσματα που φέρνω, πιστεύω ότι είναι και τα δύο ανάλογα αυτή τη στιγμή. Αλλά το θέμα είναι και σε τι επίπεδο βρίσκεται κανείς. Χρειάζεται πολύς κόπος για να φτάσεις σε υψηλό επίπεδο και να συντηρείσαι εκεί! Και το αντίθετο συμβαίνει όταν πρωτοξεκινάς… Η βελτίωση είναι πολύ πιο μεγάλη από την προσπάθεια που καταβάλεις. Σε αυτή τη χρονική περίοδο οπότε πιστεύω ότι βρίσκομαι κάπου ενδιάμεσα.

Απο την εμπειρία που αποκόμισες στον πρώτο σου αγώνα πιστεύεις πως έγινες καλύτερος στην τεχνική σου στα δύσκολα και τεχνικά κομμάτια? Σού άρεσε το enduro mtb σαν είδος ποδηλασίας ή θα μείνεις στις παλιές καλές συνήθειες?

Σε κάθε αγώνας έρχεσαι στα όρια σου και πολλές φορές τα ξεπερνάς κιόλας. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεσαι και με γοργούς ρυθμούς μάλιστα. Έτσι έγινε και με τον συγκεκριμένο αγώνα και φυσικά εκτός από τη βελτίωση στην τεχνική λόγο κατηφόρας υπήρξε και βελτίωση στην αντοχή λόγο ανηφόρας… Ο συνδυασμός τους είναι αυτός που μετράει τελικά, ‘’αντοχή στη δύναμη’’! Το enduro είναι το ιδανικό άθλημα πιστεύω. Έχεις ποδήλατο που ανεβαίνει και κατέβαινει. Επομένως μπορείς να καλύψεις αρκετά χιλ. στο βουνό με σκοπό να το εξερευνήσεις αλλά να ευχαριστηθείς και τις κατηφόρες του! Αυτό σημαίνει πλήρη ελευθερία, απαραίτητο και δυστυχώς δυσεύρετο στiς μέρες μας… Είναι ένα είδος ποδηλασίας που μπορούν να υποστηρίξουν τα βουνά μας και σίγουρα θα υπάρξουν εξορμήσεις τέτοιου είδους ,με τους φίλους μου, στις πρώτες καλοκαιρίες!

Τα συγχαρητήρια μας και πάλι. Σου ευχόμαστε καλη αγωνιστική χρονιά για το 2014 με περισσότερες νίκες και συμμετοχές σε αγώνες enduro.

Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας! Ελπίζω να υπάρξουν κι άλλοι αγώνες enduro στην Ελλάδα. Το μικρόβιο πάντως μπήκε και ηδη ψάχνομαι για εμπειρίες σε αγώνες εξωτερικού…

 

 

1 reply to this post
  1. Ο νικητής σχολιάζει αρνητικά τους συναθλητές του για έλληψη αντοχής. Fail.

Leave a Reply

Http://www.Antallaktikaonline.GR