Home News Interview : Δημήτρης Δοβρίδης, ένας απο τους πρωτοπόρους του freeride-enduro-downhill mountain bike...

Δημήτρη είχαμε την τιμή να είσαι το πρώτο μέλος της σελίδας www.downhill.gr που φτιάξαμε το 2006, σε ποιά φάση ήσουν τότε και σε ποιά τώρα όσον αφορά το ποδηλατικό κομμάτι?

Το 2006 μετρούσαμε εδώ στην Ξάνθη ήδη 3-4 χρόνια freeride ιστορίας. Είχαμε ξεκινήσει μια πολύ δεμένη παρέα τότε 5-6 άτομα όλοι από Ξάνθη άλλα και δυο κολλητοί από Καβάλα λίγο πιο μετά (Βάιος -Βασίλης), να σκάβουμε να τσαπίζουμε να σχεδιάζουμε τα πρώτα μονοπάτια στην γύρω περιοχή. Το 2006 πιο συγκεκριμένα όντας ενας ιδιοκτήτης ενός απο τα πιο παλιά ίντερνετ καφέ εδώ στην παλιά πόλη της Ξάνθης το “X-net” και έχοντας σχετικά πολλές ώρες ψαξίματος στο ίντερνετ, ήμουν ένθερμος υποστηρικτής και αναγνώστης των πρώτων τότε sites στον Καναδά και στην Αμερική τα NSMB.com και το  γνωστό σε όλους ίσως πλέον Pinkbike.com καθώς και κάποιων άλλων. Στο downhill.gr είχα ξεκινήσει με το username – Loverider (χαχα ρομαντικές εποχές). Τότε πίσω στο 2006 για εμάς εδώ στην Ξάνθη ήταν η χρυσή εποχή του Freeride  με της πρώτες ξύλινες κατασκευές και άλματα αλλά και πολλοί απο εμάς 15 ίσως και παραπάνω άτομα , με ποδήλατα των 3000-4000 euros. Εγώ ήμουν κάτοχος από το 2004 ενός Cannondale Gemini 2000 πολύ μπροστά για την εποχή του μιας και ήταν το πρώτο 1.5′ headtube single crown ανάρτησης μπροστινής  Manitou Plus 170-130mm και πισω ανάρτησης 180-150mm travel. Θα μπορούσα να πω με πάσα επίγνωση του θέματος οτι ίσως και να ήταν τα πρώτα “enduro bikes” αλλά οι εταιρίες τότε δεν είχαν τέτοιο προσανατολισμό μιας και τα παρουσίαζαν στον ευρύ κοινό σαν τα απόλυτα park Bikes τα οποία ηταν πιο παιχνιδιάρικα και ευέλικτα. Εγώ εκείνη την εποχή έκανα ανελλιπώς και για πολλά χρόνια ποδήλατο και FR/XC αλλα και κούρσα με καποιες συμμετοχές σε πανελληνιους αγώνες. Το 2014 μετα απο ενα σοβαρό ατύχημα που έτυχε να γίνει μια ώρα πριν την εναρξη του δικού μας DH αγώνα   το 2009 εδω στην Ξάνθη (γαμώ την τύχη μου), που είχαν οργανωσει 2 κολλητοί, που ηταν πλέον ιδιοκτήτες ενας τοπικού ποδηλατικού καταστήματος (Βαγγέλης Γεωργιαδης και Ιορδάνης Κασάπογλου του Flowride bike shop).
Απο το ατύχημα και μετα καβάλησα ποδήλατο σχεδόν μετα απο ενα χρόνο μιας και ο δρόμος της αποκατάστασης ηταν μακρύς και επωδύνος … αλλα το χειρότερο πλεον ηταν οτι δεν είχα το DH bike μου ενα KTM Aphex 2009 model. Απο  το 2010 και μετά έκανα μια ανακατασκευή στο  παλιο Hard tail DH (χαχα) GT Karakorum ’96 για καμια χαλαρή βόλτα στα γύρω μονοπάτια που πλέον αριθμούσαν πάνω απο 20 ενω τα συνολικά χιλιόμετρα ηταν περίπου  60χλμ. και πλεον με κάποιες χαλαρες βόλτες με την κούρσα μου.
222441_1063807715948_7083_n
Απο πότε κάνεις ποδήλατο και με ποια είδη έχεις ασχοληθεί??
Η ενασχόληση μου με τον ποδήλατο ξεκινάει από τα πολύ πρώιμα παιδικά μου χρονιά τεσσάρων  πέντε χρονών ισως, όταν ο μπαμπάς μου μου είχε πάρει ένα μικρο ποδηλατάκι με βοηθητικές από τότε το ερωτεύτηκα  και μαζί με τον αδερφό μου κάναμε σαν παιδιά πολλές τρέλες, τρομάζοντας πάντα την μαμά μας με τούμπες και πληγές… όταν πήγα γυμνάσιο πήρα  το πρώτο μου ποδήλατο βουνού ένα Big Bike 26′  αφού είχαν προηγηθεί άλλα 2 μικρότερα  – ένα τριταχητο  με σημαιάκι πίσω στην σέλα και ένα BMX. Το βουνό όμως πάντα με συγκινούσε και σαν παιδί γυμνάσιου ανεβαίναμε επάνω στο μοναστήρι της Πανάγιας εδώ στην Ξάνθη και κατεβαίναμε τότε με “χίλια” κόντρες και τούμπες …(χαχαχα).
Το πρώτο καλό ποδήλατο το πήρα όταν μου έγινε μια πρόταση χορηγίας από τοπικό κατάστημα και φίλο (Κώστα Τσουνάκου Xanthi Bikes) ήταν ένα GT Karakorum ’96 model. Tότε για εκείνη την εποχή αξιας 500.000 δρχ περίπου  και το συγκεκριμένο το πήρα με την βοήθεια του Κώστα στο κόστος και το ερωτεύτηκα γιατί φορούσε τότε το σετ με τα V-Brakes της Shimano που ήταν πολύ μπροστά  και περιφερειακά Tranze-X DH (έτρεχε τότε ο Steavy Peat με τα συγκεκριμένα φορεμένα στο prototype GT dh χωρις πηδαλια αλλα “πατάρια”) το 1996 ηταν και η πρώτη διοργάνωση εδώ στα μέρη μας που είχε γίνει επάνω στο βουνό με κεντρικό διοργανωτή τον νεοσύστατο τοτε σύλλογο Πήγασο Ξανθης  και συμμετείχα στο πανελλήνιο πρωτάθλημα XC, το οποίο ήταν για μένα μια πρωτόγνωρη εμπειρία στην κατηγορία των εφήβων σαν 16χρονος που ήμουν. Το 1997 και διαβάζοντας ανελλιπώς για πολλά χρόνια το τότε περιοδικό του χώρου “Ποδηλάτης” διαβάζω ότι θα γίνει το πρώτο DH πρωτάθλημα στις εγκαταστασεις του χιονοδρομικου 3-5 πηγάδια στην Νάουσα.  Αφού μίλησα με τον πάτερα μου αυτός με πήγε και είδα για πρώτη φορά ζωντανά πλέον DH αγώνα…. αυτό ήταν…. δεν σκεφτόμουν ποτέ την ανηφόρα…. στο μυαλό μου μέσα υπήρχε ένας και μόνος σκοπός η κατηφόρα τπτ αλλο…. το 1998 γνωρίζω έναν φίλο και πλέον κολλητό τον Γιάννη Κυριαζίδη ο οποίος κουβαλούσε την ίδια ακριβώς τρέλα με μένα για την κατηφόρα … ξεκινήσαμε σχεδόν κάθε μέρα να κατεβαίνουνε για αρκετό χρονικό διάστημα της πρώτες DH διαδρομές Πετρινη/δεξαμενή/Σαμακώβ/Πουλιανα, μετα απο λίγο καιρό ήταν και που αποτρελαθήκαμε εντελώς με τα βίντεο που έβγαλε η Freeride Entertainment την πολύ γνωστη βέβαια σειρά σε ολους NWD. Βλέπαμε τον Josh Bender και τους Wade Simmons και Bret Tippie και πορωνόμασταν ακόμα πιο πολυ. Το παγκόσμιο  κίνημα extreme FR/DH ειχε πάρει εδω και καιρό τα χαρακτηριστικά του και οι Καναδοί και οι Αμερικάνοι το είχαν διαμορφώσει έτσι ώστε ο υπόλοιπος κόσμος απλά να ακολουθήσει…
 1424475_10200685842862387_1087152474_n
Ασχολείσαι με άλλα σπορ? Αν ναι με ποια?
Απο μικρό παιδι θυμάμαι τον εαυτό μου να πηγαίνω σε διάφορα σπορ μιας και ο πατέρας μου κυρίως μας ωθούσε στο να κάνουμε κάτι καλο για μας και τον εαυτό μας. Στην ηλικία των 5 χρόνων έκανα ενόργανη γυμναστική, μετά απο κανα 2 χρονια παραψήλωσα και άρχισα να κολυμπάω στο κολυμβητήριο, το τότε ανοιχτό της Ξάνθης, σε ηλικία 11-12 χρονών και έχοντας έναν πολύ καλό φίλο και γυμναστή με ώθησε να ασχοληθώ με την υδατοσφαίρηση όπου  έπαιξα για πολλά χρόνια μέχρι παιδικό -εφηβικό- αντρικό με συμμετοχή του ΚΟΞ στην Α2 κατηγορία σχεδόν 1-2  χρόνια μετα την αποφοίτηση απο το λύκειο ενώ στα σαββατοκύριακα ήμουν ενεργό μέλος του τοπικού Ορειβατικού Συλλόγου Ξάνθης απο τα 16 και μετά άρχισαν τα βουνά να καταλαμβάνουν μεγάλο κομμάτι μεσα στην καρδιά μου και την ζωή μου, με τελική  κατάληξη να με κερδίσουν ολοκληρωτικά. Απο τα 16 άρχισα να συμμετέχω στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα αγωνιστικής αναρρίχησης αλλα και στο Πανελλήνιο Bouldering πρωτάθλημα /κύππελο  με διακρίσεις σε διασυλλογικά και σε πανελλήνια πρωταθλήματα και κύππελα με αποκορύφωμα ισως την συμμετοχή μου στην εθνική ομάδα αγωνιστικής αναρρίχησης  της ΕΟΟΑ εως-2004 με αποστολές στο εξωτερικό αλλα και μέσα στην Ελλάδα. Το ποδήλατο πάντα είχε σημαντικό ρολο σε όλη μου την ζωή και το έκανα ανελλιπώς με φίλους και με κολλητούς πάντα στίς γύρω περιοχές της Ξάνθης. Αν εξαιρέσουμε την πρώτη συμμετοχή μου στο πανελλήνιο πρωταθλημα που ειχε γίνει στην Ξανθη το 1996 απο το 2004 και μετά προπονούμαι πιο συστηματικά για συμμετοχή σε αγώνες DH αλλα και mega avalance type αγώνων οι οποίοι έλαβαν χώρα κυρίως στον ελλαδικό χώρο μεέχρι και το 2009 που είχα το ατύχημα. Ενδεικτικά θα αναφέρω κάποιους αγώνες (Βεροια/Ελατοχώρι/Δίρφη/3-5 Πηγάδια/Ξάνθη).
1499586_10202980563655576_1495157491_n
Με το enduro mtb τι σχέσεις έχεις??Κάνεις καθόλου προπόνηση.
Το enduro mtb έτσι όπως αρχίζει να διαμορφώνεται σήμερα δεν εχω καμιά σχεση, είναι η αλήθεια, αλλα αν υπολογίσει κανείς οτι πολλές απο της διαδρομές εδω στην Ξανθη τις ενώνουμε πάντα με πηδάλι τότε είναι και αυτό ενα είδος enduro Νομίζω. Προπόνηση τώρα πλέον σοβαρή και με στόχους για το ποδήλατο δεν κάνω παρα μοναχά με φίλους και παρέα για το χαβαλε μας, ετσι για να περάσουμε καλά κάποιες  σποραδικές φορές χωρίς πρόγραμμα.
225829_1067917738696_1481_n
Πως σου ακούγεται η ιδέα του Enduro Mediterraneo που θα γίνει φέτος στη Ξάνθη? Τι γνώμη έχεις για τα μονοπάτια?
Το Enduro Mediterraneo νομίζω οτι είναι ένα φυσικό επακόλουθο για την ποδηλατική ιστορία της Ξάνθης μιας και δεν μπορούσε να λείψει απο κανένα σημαντικό ποδηλατικό γεγονός, διότι πιστευω και εχω άποψη πανω σε αυτό οτι ηταν η πρώτη οργανωμένη και με όραμα περιοχή που αρχισε να δημιουργείται στην Ελλάδα και παντα πρωτοστατούσε στα ποδηλατικά δρώμενα και γεγονότα ,όποια και αν ηταν αυτά όποιας φύσης και αν ήταν …
Εδώ θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση και να πω οτι ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο την Ξάνθη  η οποια έχει τα απέραντα βουνά στα πόδια της προς τον Βορρά  σε απόσταση 5 λεπτων απο το κέντρο της πόλης μας με 2 ποτάμια ανατολικά και δυτικά να την περιστοιχίζουν και μια λίμνη και την θάλλασα στο Νότο σε απόσταση αναπνοής μολις 15 λεπτών. Αυτά για μερικούς που λενε οτι στην Ελλάδα δεν ανθίζουν τέτοια σπορ ή δεν έχουμε τα πεδία για τετοια σπορ. Τώρα πλεον μετα απο 25 χρονια ενασχόλησης  και βαλε.. στον χώρο τον recreational sports θα πρεπει να πω οτι η πόλη της Ξάνθης μπορεί να γίνει πόλος έλξης τέτοιου είδους δραστηριοτήτων απο όλων των ειδών τα δημιουργικά αθλήματα. Όσων αφορά το ποδήλατο στην Ξάνθη υπάρχει πλεον ένα πλήρες οργανωμένο ποδηλατικό πάρκο στο οποίο υπάρχουν πανω απο 15 σηματοδοτημένες διαδρομές και πάνω απο 60 χλμ ποδηλατικά μονοπάτια.
221716_1063807835951_7759_n
Πιστεύεις πως το Enduro MTB είναι ενα είδος ποδηλασίας που θα πάει καλά στην Ελλάδα. Πως βλέπεις την εξέλιξη του σε σχέση με το dowhill και το xc??
Το enduro  ειναι πιστεύω ενας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο XC και στο DH. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι έχουν βαρεθεί τα ατελείωτα βαρετά χιλιόμετρα μέσα σε  χωματόδρομους αλλα και το μονότονο πηδάλι. Απο την αλλη μερία κάποιοι άλλοι που έχουν δοκιμάσει το DH είτε τους φαίνεται πολυ extreme και δεν κάνουν τον κόπο να ασχοληθούν με αυτό αλλά θέλουν και τους αρέσει η συγκίνηση του μονοπατιού και του ρολλαρίσματος μεσα σε αυτό …είναι δλδ μια πιο light εκδοχή του DH με στοιχεία απο XC τα οποια παντρεύονται μαζί και μπορούν να δώσουν συγκινήσεις απίστευτες. Έτσι λοιπόν καταλήγω οτι το enduro έχει απίστευτες δυνατότητες γιατί ενώνει 2 διαφορετικούς ίσως κόσμους,  αυτούς του DH και του XC. Δεν είναι τυχαίο βλέπεις που οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση και βάζουν όλο και περισσότερους pro Riders (βλεπε CG,βλεπε fabien Barel)  να προωθούν αυτο το ειδος ποδηλασίας.
Δημήτρη σε ευχαριστούμε για την συνέντευξη και θα τα πούμε στην Ξάνθη τον Απρίλιο.
1382148_10202009886429252_1966178437_n
1 reply to this post

Leave a Reply

Http://www.Antallaktikaonline.GR