Home Bike Parks Bike Parks στην Ελλάδα???? Το φαινόμενο της Δίρφυς

Η πρωταπριλιά απέχει σχεδον 9 μήνες άρα καλά καταλάβατε δεν πρόκειται για πλάκα. Τα bike parks στην Ελλάδα είναι πάντα ένα επίκαιρο θέμα όταν συζητάμε για το μέλλον της ποδηλασίας στη χώρα μας. Είμαστε μια χώρα με 80% κάλυψη απο ορεινούς όγκους, 21 χιονοδρομικά, και εκμεταλλευόμαστε μόνο την χειμερινή περίοδο. Μήπως ήρθε η ώρα να το δούμε πιο ζεστά το θέμα με τα bike parks σε χιονοδρονικά και όχι μόνο?

Η αφορμή για αυτό το άρθρο ήρθε απο ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει πλέον δημιουργηθεί στο βουνό της Δίρφυς και τις ποδηλατικές διαδρομές της περιοχής. Δεν μιλάμε για κάποιο χιονοδρομικό, αλλά για μια περιοχή με μακρά ιστορία στο ποδηλάτο που ξεκινά απο το 2005. Επίσης δεν μιλάμε για κάποιο ποδηλατικό πάρκο καθώς δεν υπάρχει ακόμη η ανάλογη σήμανση, ούτε αντίστοιχη σηματοδότηση αλλά και ούτε ανάλογη αδειοδότηση. Μιλάμε για μονοπάτια δασικά που χρησιμοποιούνται τόσο απο πεζοπόρους όσο και απο ποδηλάτες.

SAM_2286

Πρόσφατα λοιπόν το Δασαρχείο Χαλκίδος προέβει σε ενέργειες απαγόρευσης διέλευσης ποδηλατών και οχημάτων μεταφοράς ποδηλάτων πρός τα σημεία εκκίνησης των διαδρομών ποδηλασίας στα μονοπάτια της Στενής. Η πρώτη απαγόρευση θα λέγαμε πως έγινε στις 19 Ιουλίου, την ημέρα της τέλεσης του Dirfys Marathon όπου επικρατούσαν συνθήκες υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών, βαθμού 4 σύμφωνα με την κλίμακα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας δείτε ΕΔΩ. Μετά απο επικοινωνία με την τοπική Δημοτική Αρχή αλλά για τον τοπικό υπεύθυνο της Πολιτικής Προστασίας δόθηκε στη διοργάνωση του Dirfys Marathon η έγκριση για την ολοκλήρωση του αγώνα χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα. Μετά την λήξη του αγώνα όμως απογορεύτηκε η κίνηση οχημάτων και οποιουδήποτε επισκέπτη στις ορεινές περιοχές της Στενής. Η δυσαρέσκεια στην ομάδα των ποδηλατών που επισκέφθηκαν την ημέρα εκείνη την Στενή για ποδηλασία downhill εμφανής και με το δίκιο τους (μερικοί είχαν ήδη λάβει μέρος στον ορεινό μαραθώνιο τρεξίματος, και ήθελαν να κάνουν και ποδήλατο το απόγευμα / full day στο βουνό δηλαδή). Η δεύτερη απαγόρευση έγινε στις 2 Αυγούστου ημέρα Κυριακή. Κλιμάκιο του Δασαρχείο Χαλκίδος απαγόρευσε την διέλευση οχημάτων με ποδήλατα πέραν της Άνω Στενής. Η δυσαρέσκεια πλέον ήταν ιδιαίτερα εμφανής απο την μεριά των ποδηλατιστών με κλίμα αποστροφής προς την περιοχή της Δίρφυς και την θέληση για περαιτέρω επίσκεψη για ποδηλασία.

Το δίκιο λοιπόν βρίσκεται κάπου στη μέση. Σύμφωνα με τον πολύ πρόσφατο Νόμο 4280/2014 (ΦΕΚ Α΄159) δείτε το ακριβές απόσπασμα και συγκεκριμένα το Άρθρο 57 όπου αναφέρει τα εξής :

“Επιτρέπεται η χάραξη διαδρομών σε δημόσιες εκτάσεις των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου, στα δάση και τις δασικές εκτάσεις των κατηγοριών δ΄ και ε΄ της παραγράφου 1 και β΄, γ΄, στ΄ και ζ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου για τη διεξαγωγή αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού (τύπου motocross) και ποδηλάτου (mountainbike) μετά την έγκριση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τεχνικής έκθεσης σχετικά με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, το χρονοδιάγραμμα άσκησής της και διάγραμμα των τεχνικών στοιχείων των διαδρομών. Δικαιούχος της επέμβασης είναι σύλλογος ή φορέας που βάσει του καταστατικού του έχει το δικαίωμα να διοργανώνει τους αγώνες του πρώτου εδαφίου του παρόντος. Ο δικαιούχος χρησιμοποιεί την έκταση μόνο για τη διεξαγωγή του αγώνα, το δε υπόλοιπο χρονικό διάστημα τη διαχειρίζεται η δασική υπηρεσία ως μέρος του οικείου δασικού οικοσυστήματος. Η χάραξη της διαδρομής πραγματοποιείται χωρίς να καταστραφεί δασική βλάστηση, στην περίπτωση δε που αυτό κριθεί αναγκαίο, εφαρμόζεται η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 45. Αντάλλαγμα χρήσης δεν καταβάλλεται.”

SAM_2209

Στην περίπτωση της Στενής λοιπόν, το δάσος όχι μόνο αποτελεί Δημόσια έκταση αλλά εντάσσεται και στο δίκτυο περιοχών με τον χαρακτηρισμό Natura 2000. Διπλό το κακό λοιπόν για τον mountainbike πληθυσμό. Εν ολίγοις, απαγορεύεται η χρήση μονοπατιών σε δημόσιες δασικές εκτάσεις απο τον νόμο στα ποδήλατα, εκτός εάν η χρήση αυτή συνοδεύεται απο την κατάλληλη άδεια για συγκεκριμένο αγώνα ή event. Τον υπόλοιπο καιρό είμαστε απλά τυχεροί που μας “επιτρέπεται ή όχι” να διασκεδάζουμε στα μονοπάτια αυτά. Τα μονοπάτια της Στενής λοιπόν για να μάθουμε λίγο και την ιστορία αποτελούσαν τον περασμένο αιώνα οδούς διέλευσης ανθρώπων και ζώων για απλή μετακίνηση αλλά και εμπόριο αγαθών. Με την δημιουργία δρόμων με άσφαλτο λοιπόν αυτοί οι δρόμοι πλέον εγκαταλείφθηκαν και χαρακτηρίζονται ως μονοπάτια και μέχρι το 2005 χρησιμοπούνταν μόνο απο πεζοπόρους. Απο το 2005 και μετά, τα χρησιμοποιούν και ποδήλατα…..αυτααά……

Τα μονοπάτια και οι διαδρομές της Δίρφυς λοιπόν είναι το σπίτι της ομάδας του enduro-mtb.gr, και ήδη έχουν ξεκινήσει εδώ και 2 χρόνια διαδικασίες για οριοθέτηση και χάραξη ποδηλατικών διαδρομών στην περιοχή της Στενής σε συνεργασία με τους αρμόδιου φορείς. Είναι ομολογουμένος μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία η οποία δεν έχει καταφέρει ακόμη να ξεπεράσει σοβαρές αγκυλώσεις του ελληνικού γραφειοκρατικού συστήματος. Ελπίζουμε σύντομα να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα και να μπεί επιτέλους μια τάξη στην “ανακατοσούρα” που στην ουσία εμείς οι ποδηλάτες πρέπει να ξεδιαλύνουμε και με νόμιμο και σωστό τρόπο να διεκδικήσουμε μέρος απο το βουνό για το χόμπυ μας.

Μέχρι τότε λίγο υπομονή και καλή συννενόηση με τους αρμόδιους φορείς. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση σχετικά με το θέμα της Στενής μην διστάσετε να πάρετε τηλ στο 6973856793 τον Steven. Θα γίνει άμεση επικοινωνία με το Δασαρχείο Χαλκίδος και ελπίζουμε να βρεθεί μια προσωρινή λύση. Έχουμε ακόμη στην διάθεση μας αρκετές πληροφορίες για αρκετά project ανά την Ελλάδα που είναι είτε στην διαδικασία μελέτης ή υλοποίησης και θα τα μάθετε πρώτοι εδώ. Τα ελληνικά Bike Parks λοιπόν μπορούν να είναι προς στιγμήν ένα όνειρο θερινή νυκτός αλλά όλα δείχνουν πως κάτι θα αλλάξει σύντομα.

Μέχρι τότε δείτε τα αθλητικά events της Στενής που γίνονται κατά την διάρκεια του έτους στα οποία μπορείτε ελεύθερα να συμμετέχετε. Καλή συνέχεια και ας είναι τα πνεύματα ήρεμα…

Logo Enduromediterraneo curves-01 Logo Dirfys marathon 01grey-01

 

Σε συνεργασία με την

Logo Best

Leave a Reply

Http://www.Antallaktikaonline.GR