Home Enduro 2ος Αγώνας ENDURO ΜΤΒ Καλλονής, Λέσβου * Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΛΑΠΑΔΟΥ

Όταν έχεις να πεις πολλά και να γράψεις άλλα τόσα , πολλές φορές χρειάζεται να τα βάλεις όλα στη σειρά, να τα σκεφτείς πολύ καλά και να γράψεις τα συναισθήματα σου έτσι ώστε να μπορέσουν όσοι τα διαβάσουν να τα νιώσουν τόσο έντονα σαν να τα έζησαν. Απολογούμαι λοιπόν για την μικρή καθυστέρηση , που χρειαζόμουν , για να γράψω για τον 2ο αγώνα enduro kallonis, όπου έγινε σε μια ιστορική περιοχή του νησιού, στην περιοχή του Κλαπαδου , όπου κατά την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό έγιναν μεγάλες μάχες και έδωσαν την ελευθερία στη Λέσβο.

Από τότε η περιοχή ερήμωσε, δίνοντας στην φύση την άνεση να κάνει την δουλεία της και εκείνη δεν άφησε την ευκαιρία και κάλυψε τα πάντα, έτσι ώστε σήμερα με δυσκολία να μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει τον πλούτο των προηγούμενων εποχών.

 

Στις 15 Φεβρουαρίου 2015 ημέρα Κυριακή και 11:00 το πρωί δόθηκε η εκκίνηση για τον πρώτο αναβάτη . Αυτή όμως η εκκίνηση θα έπρεπε να είχε γίνει δεκαπέντε μέρες νωρίτερα στη 1 Φεβρουαρίου, που δεν έγινε, γιατί παρότι στην προκήρυξη και στο δελτίο τύπου είχε γραφτεί ότι βρέξει χιονίσει θα γίνει ο αγώνας, δεν είχαμε σκεφτεί την περίπτωση που το μονοπάτι και μάλιστα της ειδικής διαδρομής θα είχε εξαφανιστεί από τον χάρτη……. λόγω καταρρακτώδους βροχής !!!!!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το ραντεβού ανανεώθηκε για δεκαπέντε μέρες μετά, την ίδια ώρα στο ίδιο μέρος , με ελπίδα τα καιρικά φαινόμενα να αφήσουν να γίνει ο αγώνας. Τις επόμενες μέρες μέχρι τις 15 του μήνα είχαμε, χιόνια και πάλι χιόνια και μετά βροχή και ξανά χιόνια και μόλις δυο μέρες πριν την εκκίνηση εμφανίστηκε ο ήλιος, άλλα με πολύ κρύο, πάρα πολύ κρύο , από -8 μέχρι το πολύ 4 βαθμούς.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο διοργανωτής είχε δυο επιλογές, την ακύρωση του αγώνα και όχι αναβολή γιατί δεν υπήρχε ημερομηνία για αργότερα ή την πραγματοποίηση του. Όμως το ψύχος τα χιόνια και οι λάσπες δεν μας σταματούν και έτσι αποφασίστηκε να γίνει ο αγώνας. Για την προφύλαξη από το κρύο των αναβατών , των κριτών και των θεατών , ο διοργανωτής αποφάσισε να κάνει τον αγώνα με δυο ειδικές και όχι τρεις και χωρίς να υπάρχει ο χρόνος απ΄ολους να γνωρίσουν την διαδρομή πριν την εκκίνηση.

Η απόφαση πάρθηκε Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου και είχαμε δυο μέρες για να λαδώσουμε και να ρυθμίσουμε τα ποδήλατα μας, άλλα και να δοκιμάσουμε την ειδική διαδρομή με την νέα της χάραξη!!!!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ώρα 11:00 ακριβώς, ο πρώτος της γενικής κατάταξης του 1ου αγώνα Σαμαράς Παναγιώτης ξεχύθηκε με πάθος για να διατηρήσει την θέση του. Ο δεύτερος , Κεντερης Μιχάλης , μετά από 1 λεπτό με δυνατές πεταλιες ανέβηκε την ανηφορική διαδρομή θέλοντας να μην χάσει δευτερόλεπτο άλλα και να κυνηγήσει την πρωτιά. Ακολούθησε ο τρίτος Αλεξιου Δημήτρης και μετά ο τέταρτος Μπουτακης Μπάμπης, ο πέμπτος Γιαννουλης Παναγιώτης και ο έκτος Αναγνώστου Στρατής. Κάθε λεπτό και μια αναχώρηση , κάθε αναχώρηση ένα όνειρο, ένας στόχος, μια προσπάθεια για το καλύτερο από κάθε ποδηλάτη. Και όλα αυτά σε μια διαδρομή που ήταν η καλύτερη διαδρομή σε αγώνα enduro που έχω κάνει. Είχε απ όλα, ένα απάτητο, δύσκολα προσβασιμο από πεζοπόρους δάσος , ένα ποτάμι ( που μας έκανε και την ζημιά ) με την ηχώ του καταρράκτη να συμπληρώνει ένα καταπληκτικό τοπίο, τα αιωνόβια πεύκα να εναλλάσσονται με σκίνα και αστιβές.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μεγάλοι ογκόλιθοι έκαναν την διαδρομή μυστήρια, εντυπωσιακή, απρόβλεπτη. Σε πολλά σημεία η μάχη με παχιά λάσπη ήταν σκληρή, κάθε στροφή και μια πίεση για να πάς στην επόμενη πιο γρήγορα. Τα ποδήλατα να ζορίζονται, τα λάστιχα να χάνουν την πρόσφυση με την πραγματικότητα, η μυρωδιά και η γεύση της λάσπης έντονη, όλοι μαζί να φτιάχνουμε ένα πολύχρωμο πάζλ μέσα στην μονοτονία του πράσινου, με αποτέλεσμα το χρώμα και ο ρυθμός του αγώνα για πολλούς από εμάς να είναι πρωτόγνωρος .

Ο αγώνας ήταν 14 χιλιόμετρα που έπρεπε να καλυφτούν μέσα σε δυο ώρες. Οι 2 ειδικές διαδρομές ήταν από 2.2 χλμ η κάθε μια , με τα πρώτα 100 μέτρα να δίνουν γεύση λάσπης , αίμα και ιδρώτα , μικρή τεχνική ανωφέρεια με μόνο 30 μέτρα υψομετρικά άλλα ….., που δυσκόλεψε όλους μας. Η συνέχεια αποζημίωνε τους ποδηλάτες με κατηφορικό μονοπάτι, μεγάλης ροής και μικρής κλίσης όπου στα επόμενα 2.1 χλμ και 270 μέτρα υψομετρικού, οι καρδιακοί παλμοί κτύπαγαν κόκκινο, η ταχύτητα που μπορούσαμε να αναπτύξουμε ήταν απίστευτη για μονοπάτι και οι συνεχόμενες αλλαγές κατεύθυνσης έκοβαν την ανάσα.

Οι τριάντα ένας και μια θαρραλέα γυναίκα που άφησαν τις δικαιολογίες και βρεθήκαν στην *ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΛΑΠΑΔΟΥ* έβαλαν στοίχημα κάτω από αντίξοες συνθήκες και κέρδισαν όλοι την εμπειρία ενός μοναδικού enduro αγώνα , την σύσφιξη σχέσεων που μας δίνει μια τέτοια στιγμή και έδωσαν συγχαρητήρια στον Τρικο Κώστα που για μια ακόμη φορά μας έδωσε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ πρέπει να δώσουμε και στην ομάδα που κάτω από τις οδηγίες του Κώστα βοήθησαν να φτιαχτεί και να ολοκληρωθεί ο αγώνας. Που δεν έκαναν πίσω και μέσα στο κρύο έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να μπορέσουμε με ασφάλεια και χωρίς κανένα πρόβλημα , απερίσκεπτα , να δώσουμε την μάχη μας και να βγούμε όλοι νικητές. Για πολλούς από μας το μετάλλιο ή το κύπελλο δεν είναι το ζητούμενο. Η αναμονή και η προετοιμασία των προηγούμενων ημερών , η διαδικασία της ημέρας του αγώνα και η επομένη μέρα είναι η χαρά που μας κάνει να ζήσουμε , έστω και για λίγο , πάλι σαν παιδιά ……

Στα αποτελέσματα του αγώνα δεν μπορώ να αποφασίσω, αν πρέπει να αναφερθώ πρώτα στους τελευταίους ή στους πρώτους, γι αυτό σας αφήνω να αποφασίσετε και να ξεκινήσετε από όπου θέλετε την ανάγνωση εσείς.

Συγχαρητήρια όμως μπορούμε όλοι να δώσουμε σε όλους και μπράβο μας που κάνουμε κάτι διαφορετικό, έντονο και δημιουργικό.

Φιλικά

Τίτος Χατζέλης

Leave a Reply

Http://www.Antallaktikaonline.GR